ZAMÓWIENIA NA KOLEJNĄ DOSTAWĘ PRZYJMUJEMY DO PONIEDZIAŁKU 10.12.2018 do godz.21.00

 

Dostawa na Warszawę i okolice  naszym transportem 13.12.2018. Dostawa kurierem 14.12.2018

 

 

 

Dodatkowy numer telefonu 535 427 623

 

NAJBLIŻSZA DOSTAWA 20 grudnia (Czwartek)

Mąka z ciecierzycy ekologiczna


Mąka z ciecierzycy ekologiczna
Cena: 10,00 zł
- +
opakowanie/400g
produkt dostępny

(Kraj pochodzenia: Polska)

Co to jest mąka z ciecierzycy

Ekologiczna mąka z ciecierzycy, to mielona cieciorka, bez żadnych dodatków.

 

 

Dlaczego warto stosować mąkę z ciecierzycy do naszych potraw

Mąka z ciecierzycy, to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego (100g mąki zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania), błonnika, żelaza, potasu, witaminy B1, witaminy B6, fosforu, magnezu, cynku, selenu, manganu oraz miedzi. Zawiera do 30% białka, dzięki czemu jest idealnym składnikiem wielu potraw kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej.

Może być stosowana przez chorych na cukrzycę, ponieważ nie powoduje niezdrowych wahań cukru we krwi.

 

 

W jaki sposób i do jakich dań używać mąki z ciecierzycy

Mąkę z ciecierzycy stosujemy jak zwykłą mąkę. Nie wymaga ona wcześniejszej obróbki.

Sprawdza się jako dodatek do zwykłej mąki (pszennej lub żytniej) stosowanej w wypiekach słodkich i pikantnych. Idealna do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza wegetariańskich, wzbogacając je w białko. W ciastach lub wegetariańskich burgerach może natomiast zastąpić bułkę tartą. Niezbędna do przygotowania dań tradycyjnych w kuchni indyjskiej, takich jak kofta czy flan. Warto dodać ją do ciasta naleśnikowego, co nada im trochę egzotyki. Może być również podstawą past wegetariańskich (m. in. humusu), a każdy chleb upieczony z jej dodatkiem zyskuje wiele na smaku.
Mąkę z cieciorki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, w szczelnym opakowaniu.