Młody Jęczmień Aktiv
- PROMOCJE
- Świątecznie
- Nowości
- Zakiszony i inni
- Kuchnie Świata
- Owoce
- Warzywa
- Sałaty, kwiaty jadalne, zioła
- Przyprawy, sól
- Pieczywo, ciasta, dodatki do pieczenia
- Wegańskie
- Bezglutenowe
- Produkty sypkie
- Foods by Ann
- Oleje, oliwy,sosy
- Napoje, kawa, herbata
- Nabiał
- Słodycze, przekąski, orzechy
- Suplementy diety
- Spiżarnia Manufaktury Cieleśnica
- Przetwory,miody,syropy
- Dania gotowe
- Kosmetyki i środki czystości
- Kobiety
- Dla dzieci
- Polecane dla sportowców
(Kraj pochodzenia: Wielka Brytania)
Dokumentacja dotycząca odżywczego składu jęczmienia jest bardzo bogata w publikacje wydane przez instytuty i uniwersytety z całego świata. Ostatnie, szczegółowe badania doktora Yoshihide Hagiwara z Instytutu Zdrowia Hagiwara w Japonii przyniosły imponujące rezultaty. W ciągu ponad trzynastu lat doktor Hagiwara zbadał 150 różnych roślin i zbóż i doszedł do wniosku, że to właśnie jęczmień zawiera największą ilość składników odżywczych, spośród wszystkich badanych roślin. Podsumowując badania, napisał: Jęczmień jest najdoskonalszym źródłem składników pokarmowych, potrzebnych organizmowi do wzrostu, odnowy i dobrego samopoczucia.
Pierwszym autorytetem propagującym użycie jęczmienia był najprawdopodobniej Hipokrates, który chorym zalecał spożywanie jęczmiennego kleiku/kaszki. Rzymscy żołnierze także używali jęczmienia – w celu podtrzymania odporności, ale też do walki z chorobą. Prowadzone przez wieki badania, podobnie jak i ostatnie studia wskazują na tę roślinę, jako mającą potencjał wspierania detoksykacji (odtruwania) po nadmiernym nagromadzeniu pestycydów w organizmie. Inne badania wspominają o wcześniej nieznanych substancjach o właściwościach antyoksydacyjnych, obecnych właśnie w jęczmieniu. Wykryty w nim beta-glukan jest rozpuszczalnym, złożonym cukrem (polisacharydem) podobnym do błonnika, pochodzącym/występującym w ścianie komórkowej włókien jęczmienia. Owies i jęczmień zawierają mieszankę beta-glukanu 1,3 i beta-glukanu 1,4. Ostatnie badania dowodzą, że optymalny okres, w którym aktywność składników odżywczych jest największa, to czas tuż przed tym, jak ziarno wykiełkuje. To właśnie moment, kiedy składniki odżywcze i enzymy są najbardziej aktywne. Opracowano metodę pozwalającą na zbiory jęczmienia przed wykiełkowaniem (przy użyciu ciepła, wilgoci i ciśnienia).
Badania przeprowadzone w 2005 w Centre for Human Studies of Foodstuffs pokazały, że sproszkowany jęczmień (aktywny) znacząco obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów co z kolei zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i innych poważnych schorzeń naczyniowych.
Ekologiczny Młody Jęczmień Aktiv Viridan
Jęczmień przed wykiełkowaniem wykazuje efekty wysoce alkalizujące, pomagając utrzymać w płynach ustrojowych organizmu równowagę kwasowo-zasadową (ph). Komórki ciała nie mogą funkcjonować prawidłowo, jeśli poziom ph nie mieści się w granicach wąskiej normy. Przetworzona żywność ma kwaśny odczyn, więc dieta przez nią zdominowana narusza równowagę ph w organizmie. Minerały alkaliczne w jęczmieniu, takie jak sód, potas, wapń i magnez pomagają neutralizować substancje kwaśne i w ten sposób podtrzymywać zdrowe, zrównoważone ph.
Młody jęczmień Aktiv przed wykiełkowaniem stanowi idealny środek odżywczy w diecie sportowców, ponieważ odznacza się:
idealnym profilem aminokwasowym - choć zawiera tylko 11% białka, stosunek ośmiu niezbędnych aminokwasów w nim zawartych to jakby kopia tych, które występują w ludzkim organizmie – jest łatwiej przyswajalny i daje większe korzyści niż białka z innych źródeł żywności,
niskim indeksem glikemicznym - jęczmień zapewnia stopniowe uwalnianie energii i jest idealny do stosowania przy uprawianiu wymagających dużego wysiłku sportów,
bogactwem antyoksydantów – odgrywają one kluczowe znaczenie dla ochrony komórek przy wysokiej aktywności fizycznej ukierunkowanej na ćwiczenia aerobowe,
wysokim poziomem energii - zapewniając szeroki zakres niezbędnych składników odżywczych i enzymów, prowadzi do szczytowej aktywności komórkowej,
łatwością użycia – wystarczy wymieszać–może być dodawany do napojów, zup owsianek, pieczywa i ciast,
100% ekologicznością–dostarcza cennych składników odżywczych, jest wysokoenergetyczny, wolny od pestycydów oraz innych zanieczyszczeń, które mogłyby pogorszyć jego wydajność.
Zalecane spożycie: 1-3 łyżeczki dziennie (5-15g) w czasie posiłku. Może być zmieszane z ulubionym sokiem, wodą, smoothie.
Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.
100% aktywnych składników.
Suplementy Diety Viridian nie zawierają powszechnie używanych substancji wypełniających i przeciwzbrylających.
W większości produkowane są na bazie spiruliny, lucerny i borówki co dodatkowo wzbogaca ich skład.