Zamówienia na najbliższą dostawę przyjmujemy  do 14 października  do godziny 21.00. Dostawę na terenie Warszawy i w najbliższych jej okolicach zrealizujemy w czwartek  17 pażdziernik

 

Zamówienia do klientów spoza Warszawy  dostarczone zostaną  w piątek 18 pażdziernik

 

 

 

Dodatkowy numer telefonu 535 427 623

 

NAJBLIŻSZA DOSTAWA 31 października (Czwartek)

Proziaki- podkarpacki przysmak


Proziaki- podkarpacki przysmak
Cena: 12,00 zł
- +
0,5 kg
produkt dostępny

(Kraj pochodzenia: Polska)

Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. Pochodzą z Podkarpackiego, gdzie mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Mąkę wystarczy wymieszać z wodą‚ dodać niewielką ilość sody oczyszczonej, lekko posolić‚ zagnieść ciasto‚ podzielić na kawałki, rozwałkować‚ na płaski‚ okrągły krążek i upiec na rozgrzanej blasze tradycyjnej kuchni kaflowej, opalanej drewnem. 

Proziaki robiono często, gdy zabrakło chleba. Zamożniejsi gospodarze wypiekali chleb raz w tygodniu w sobotę, biedniejsi - co dwa tygodnie lub nawet rzadziej. Gdy w komorze (spiżarni) nagle okazało się, że skończyły się bochny chleba, zaradna gospodyni szybko zagniatała ciasto z sodą i w kwadrans później pierwsze ciepłe proziaki były już gotowe ratując sytuację. Zresztą mogła je nawet przygotować wcześniej bo trwałość „konsumpcyjna” proziaka jest długa, nawet trochę przyschnięty jest nadal smaczny.Skład: Mąka pszenna T500, kefir, cukier, jaja, sól, soda