Zamówienia na najbliższą dostawę przyjmujemy  do 15 lipca do godziny 21.00. Dostawę na terenie Warszawy i w najbliższych jej okolicach zrealizujemy w czwartek 18 lipca

 

Zamówienia do klientów spoza Warszawy  dostarczone zostaną  w piątek 19 lipca.

 

 

Dodatkowy numer telefonu 535 427 623

 

NAJBLIŻSZA DOSTAWA 25 lipca (Czwartek)

Szczypior czosnkowy (chińskie pory) ekologiczny


Szczypior czosnkowy (chińskie pory) ekologiczny
Cena: 5,99 zł
7,90
- +
pęczek
produkt dostępny
PROMOCJA!

(Kraj pochodzenia: Polska)

Liście szczypiorku czosnkowego łączą w sobie kształt i aromat liści czosnku, są bogatym źródłem mikro i makroelementów) – zwierają duże ilości żelaza, a pod względem zawartości witaminy C są cenniejsze od szczypiorku zwyczajnego. W kuchni roślina ta używana jest głównie jako warzywo o właściwościach leczniczych oraz jako przyprawa do różnego rodzaju sałatek, surówek, twarożków i zup. Nadaje się do dań zawierający jajka i ryby dlatego jest rośliną poszukiwaną przez restauracje jako wykwintny komponent wielu dań. Można spożywać go także po ugotowaniu – zblanszowane liście lekko żółkną i stają się delikatniejsze. W Japonii szczypiorek czosnkowy jest sprzedawany w pęczkach. Pęczkowane są zarówno liście jak i młode pędy z pączkami kwiatostanowymi, które również nadają się do bezpośredniego spożycia. Szczypiorek czosnkowy jest uprawiany również jako roślina okrywowa, ozdobna w mieszanych zestawieniach z innymi roślinami ozdobnymi. Wysuszone kwiatostany są wykorzystywane w różnych mieszankach zapachowych, a także do suchych kompozycji. Napar z liści szczypiorku czosnkowego można wykorzystać do zwalczania mszyc oraz chorób grzybowych.

 

Źródło i zdjęcie: ogrody-krzekowo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=274&Itemid=41