Zamówienia na najbliższą dostawę przyjmujemy  do 14 października  do godziny 21.00. Dostawę na terenie Warszawy i w najbliższych jej okolicach zrealizujemy w czwartek  17 pażdziernik

 

Zamówienia do klientów spoza Warszawy  dostarczone zostaną  w piątek 18 pażdziernik

 

 

 

Dodatkowy numer telefonu 535 427 623

 

NAJBLIŻSZA DOSTAWA 24 października (Czwartek)

Kapusta włoska ekologiczna


Kapusta włoska ekologiczna
Cena: 11,00 zł
- +
sztuka/ok 700g
produkt dostępny

(Kraj pochodzenia: Polska)

Kapusta włoska posiada łagodniejszy smak w porównaniu do kapusty białej czy czerwonej. Jest spożywana głównie na świeżo. Obok walorów smakowych ma walory odżywcze, szczególnie jako źródło witaminy C i B jeden.
Kapusta jest często traktowana jak panaceum (mityczny lek "na wszystko") stąd lista właściwości zdrowotnych kapusty jest niezwykle długa i przypisuje się jej dobroczynny wpływ prawie w przypadku każdej choroby.

Oto krótki wyciąg z długiej listy właściwości zdrowotnych kapusty.
Rodzina warzyw kapustnych jest znana z dużej zawartości związków chemicznych o działaniu przeciwnowotworowym. Są to związki chemiczne, o których większość z nas nie ma pojęcia - związki fitochemiczne typu polifenole i glukozynolany, które rozpadają się na izotiocyjaniany i indole, wśród których najcenniejszym jest sulforafan. Stąd kapusta i jej właściwości antynowotworowe jest wymieniana praktycznie przy każdym schorzeniu tego typu - rak piersi, rak pęcherza, rak krtani, rak sutka, jelita grubego, płuc i rak wątroby.
Wyliczanie niezrozumiałych związków chemicznych jest dobre dla chemików, dla prostych ludzi przedstawia się to zwykle w formie porad typu:
- dieta zawierająca 5 porcji warzyw kapustnych tygodniowo obniżała o połowę ryzyko zachorowania na raka pęcherza
- jedzenie 1 lub 2 porcji warzyw kapustnych dziennie obniża ryzyko wystąpienia raka piersi o 40% itd.

Witaminy a właściwości zdrowotne kapusty:
Dość dużo zdrowotnych właściwości kapusty wynika po prostu z dużej zawartości składników odżywczych zawartych w kapuście.
- witamina C hamuje zmiany sklerotyczne, przyspiesza gojenie się ran, podnosi odporność organizmu
- witamina A poprawia wzrok, leczy rany i oparzenia czy odmrożenia
- witaminy B B1, B2, B6 pomagają w zaburzeniach systemu nerwowego, wzmacnia koncentrację
- witamina H (biotyna) wzmacnia nerwy, pomaga przy trawieniu tłuszczów i węglowodanów
- witamina K wzmacnia krzepliwość krwi stąd okłady że świeżych liści kapusty włoskiej stosuje się zewnętrznie przy wylewach krwawych, zwichnięciach, zapaleniach stawów
- witamina E korzystnie wpływa na cerę
- witamina U ma korzystny wpływ przy chorobach wrzodowych

Mikroelementy a właściwości zdrowotne kapusty:
- siarka - liście i mleczko z kapusty pomagają w gojeniu się ran, spożywanie kapusty korzystnie wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry
- potas, sód - dzięki nim sok z kapusty ma doskonałe właściwości oczyszczające organizm i skórę pomaga nam także pozbyć się toksyn, nagromadzonych w organizmie i jego picie pomoże nam także podczas rzucania nałogów.

Jak widać kapusta to prawdziwe skrzyżowanie bomby witaminowej z panaceum

 

Źródło: warzywa.rolnicy.com/kapusta-wloska/; vegeabc.blogspot.com/2009/10/kapusta-wlasciwosci-zdrowotne.html

Zdjęcie: zkartoflanegopola.blox.pl/tagi_b/5901/kapusta.html