ZAMÓWIENIA NA KOLEJNĄ DOSTAWĘ PRZYJMUJEMY DO PONIEDZIAŁKU DO GODZINY 21:00. 

 

NAJBLIŻSZA DOSTAWA 14 grudnia (Czwartek)

Dynia Hokkaido ekologiczna (1 kg)


Dynia Hokkaido ekologiczna (1 kg)
Cena: 5,00 zł
7,90
- +
1kg
produkt dostępny
PROMOCJA!

(Kraj pochodzenia: Polska)

Dynia Hokkaido znana jest ze swojego niepowtarzalnego smaku i antyrakowych właściwości dzięki zawartych w niej antyoksydantom. Jej charakterystyczną cechą jest intensywnie pomarańczowa barwa, pochodząca z dużej zawartości karotenoidów, głównie luteiny wpływającej pozytywnie na stan wzroku i chroniącej oczy przed wpływem promieniowania UV. Karotenoidy są też antyoksydantami zwalczającymi wolne rodniki, przez co zapobiegają procesom degradacyjnym, np. zmianom nowotworowym i zwalniają procesy starzenia.
Dynia Hokkaido cechuje się wyskoą zawartością witamin A, B1, B2, C, PP, składników mineralnych w tym fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dynie są przy tym niskokaloryczne - 100g zawiera od 15 odmiany letnie do 35 odmiany zimowe kalorii.
Dynie wspomagają leczenie miażdżycy i stwardnienia tętnic, schorzeń wątroby, spożywane na surowo zapobiegają zaparciom. W Japonii dynia Hokkaido znana jest przede wszystkim ze swych właściowści antyrakowych, w tzw. dietach antyrakowych używa sie past na bazie dyni Hokkaido.
Dla niemowląt poleca się przetwory z dyni, gdyż nie wiąże ona tyle fosforanów z ziemii jak np. marchew z konwencjonalnych upraw.
Dynia wzmacnia główne organy trawienne: śledzionę i żołądek, dzięki czemu pomaga usunąć nadmiar wilgoci z organizmu, a więc powinny o niej pomyśleć zwłaszcza osoby zakatarzone i często przeziębione.
Dynia działa leczniczo na wątrobę i nerki - ma właściwości odtruwające i oczyszczające organizm.
Dynia Hokkaido w odróżnieniu od tradycyjnej dyni podczas gotowania nie rozmięka, co powoduje, że idealnie nadaje się do zup, leczo i wielu innych potraw.

 

Źródło: farmadyn.pl; 5przemian.pl 


Produkt certyfikowany Produkt certyfikowany