Zamówienia na najbliższą dostawę przyjmujemy do 25 marca do godziny 21.00. Dostawę na terenie Warszawy i w najbliższych jej okolicach zrealizujemy w czwartek 29 marca. Zamówienia do klientów spoza Warszawy  dostarczone zostaną  w piątek 30 marca. 

Dodatkowy numer telefonu 535 427 623

 

NAJBLIŻSZA DOSTAWA 28 marca (Czwartek)

Kiełki słonecznika ekologiczne


Kiełki słonecznika ekologiczne
Cena: 4,50 zł
- +
opakowanie/ 50g
produkt dostępny

(Kraj pochodzenia: Polska)

Pomysł na jedzenie świeżych kiełków, jak wiele innych kulinarnych wynalazków, zawędrował do Europy z Dalekiego Wschodu. Według chińskiego podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie prowiantem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją, odkrywając, że jest nie tylko smaczna, ale także dodaje sił. Od tego czasu spożywa się również kiełki innych roślin strączkowych, zbóż i nasion roślin oleistych.

Z doświadczenia starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII w. angielski podróżnik James Cook. Podczas wielomiesięcznych wypraw na jego okrętach świeżo kiełkowane ziarno służyło jako źródło witaminy C, chroniące marynarzy przed bardzo groźnym w tamtych czasach szkorbutem.

Obecnie jedzenie kiełków służy nam jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawał czy rak. Warto więc włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie tylko ze względu na to, że są smaczne i niskokaloryczne. Zawierają one naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementów.