ZAMÓWIENIA NA KOLEJNĄ DOSTAWĘ PRZYJMUJEMY DO PONIEDZIAŁKU 22.10.2018 do godz.21.00

 

Dostawa na Warszawę i okolice  naszym transportem 25.10.2018. Dostawa kurierem 26.10.18

 

UWAGA!!!

01.11.2018- Święto Wszystkich Świętych i brak dostaw.

Wszystkie zamówienia złożone po 25.10,2018 zostaną dostarczone 08/09.11.2018

 

 

Dodatkowy numer telefonu 535 427 623

 

NAJBLIŻSZA DOSTAWA 25 października (Czwartek)

Kalarepa ekologiczna


Kalarepa ekologiczna
Cena: 5,90 zł
- +
sztuka
produkt dostępny

(Kraj pochodzenia: Polska)

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Częścią jadalną jest przerośnięta, zgrubiała łodyga (tzw. jabłko) i młode listki. Do jedzenia nie nadaje się natomiast skórka, którą przed schrupaniem należy obrać.
Kalarepa dostępna jest niemal przez cały rok. Są bowiem odmiany wczesnowiosenne, letnie oraz zimowe. Ponadto występuje w dwóch rodzajach: zielonej i fioletowej. Sam miąższ warzywa jest jednak zawsze biały. Fioletowa jest nieco bardziej wyrazista w smaku, a jej miąższ nie drewnieje podczas przechowywania.
Kalarepa charakteryzuje się sporą wartością odżywczą i zawartością przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Kalarepa zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny. Dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Dlatego można ją podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii. Dlatego może być smaczną formą przekąski. Kolejną jej zaletą jest to, że chociaż jest odmianą kapusty to prawie wcale nie zawiera cholesterolu.
Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się młode listki kalarepy, które można wykorzystać jako składnik sałatek. Warto zaznaczyć, że kalarepa najwięcej cennych właściwości zachowuje w formie surowej.

 

Źródło: smaczny.pl