NAJBLIŻSZA DOSTAWA 27 lutego (Czwartek)

Mąka kasztanowa ekologiczna bezglutenowa


Mąka kasztanowa ekologiczna bezglutenowa
Cena: 16,00 zł
opakowanie/250g
produkt chwilowo niedostępny

(Kraj pochodzenia: Włochy)

Składniki:
mąka kasztanowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Opis:
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.

 

Mąka kasztanowa ma ta właściwość, że nie zawiera glutenu, w przeciwieństwie do mąki zbożowej.
Odkrywana jest dzisiaj na nowo przez piekarzy, cukierników, kucharzy ze względu na jej walory smakowe.

Jeden z trzech produktów opisywanych przez św. Hildegardę w pełni przyswajalny przez organizm (orkisz, koper włoski, kasztany jadalne). Osoby z dolegliwościami wątroby powinny wręcz codziennie spożywać kasztany jadalne. Z mąki kasztanowej można też przygotować balsam miodowo-kasztanowy według przepisu św. Hildegardy z Bingen.

Wypiekamy z niej ciasteczka, oczywiście chleb, gotujemy zupę tzw. polentę na słodko (mąka + mleko, słodzimy miodem do smaku) zamiast płatków zbożowych, lub na słono.

Szczególnie polecana dla osób dotkniętych alergią na gluten.

Jest lekkostrawna, zalecana przy dolegliwościach żołądka. Bogata w cukry o wolnym wchłanianiu, co ma znaczenie przy długim wysiłku fizycznym czy intelektualnym, dlatego polecana dla sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji.

Jadalne kasztany spożywa się również w celu wzmocnienia kości i stawów.