ZAMÓWIENIA NA KOLEJNĄ DOSTAWĘ PRZYJMUJEMY DO PONIEDZIAŁKU 10.12.2018 do godz.21.00

 

Dostawa na Warszawę i okolice  naszym transportem 13.12.2018. Dostawa kurierem 14.12.2018

 

 

 

Dodatkowy numer telefonu 535 427 623

 

NAJBLIŻSZA DOSTAWA 20 grudnia (Czwartek)

Pak Choi

SMAŻONA PAK CHOI

Składniki (1-2 porcje):
  • dwie kapusty pak choi,
  • ząbek czosnku,
  • dwa cienkie, zmieżdżone i posiekane plasterki imbiru,
  • pół łyżeczki cukru pudru,
  • jasny sos sojowy do smaku (ostrożnie, łatwo przesolić!),
  • olej sezamowy (niekoniecznie).
 
Przygotowanie:
  1. Posiekałem czosnek i imbir.
  2. Odkroiłem same końce łodyg pak choi, aby rodzielić liście.
  3. Kapustę umyłem i pokroiłem w paski - łodygi oraz liście.
  4. W rozgrzanym woku przez pół minuty podsmażyłem imbir i czosnek.
  5. Dodałem kapustę i smażyłem, aż zaczęła mięknąć.
  6. Dodałem dwie łyżki wody, odrobinę sosu sojowego i gotowałem dwie minuty.
  7. Podałem skropioną olejem sezamowym.
 
Przepis pochodzi z książki Deh-Ta Hsiung i Niny Simonds Sczypta smaku - Chiny.
źródło: http://www.jadalnepijalne.pl/2011/06/smazona-pak-choi.html
 

 

PAK CHOI PIECZONE

Składniki:

  • 2 kapusty pak choi
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli

Przygotowanie:

 

Liście kapusty odciąć od głąba, opłukać i osuszyć. Skropić oliwą naczynie do zapiekania, ułożyć liście warstwami, skrapiając oliwą i posypując sezamem. na wierzchu polać sosem chili. Piekłam 15 minut w 180 stopniach. Wyszła fajna, miękka a zarazem jędrna o zdecydowanym smaku. 

źródło: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/pak-choi/

 

 


 

ZUPA Z KAPUSĄ PAK CHOI

 

Składniki:

  • 1 litr esencjonalnego wywaru z włoszczyzny 
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego 
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 główki kapusty pak choi 
  • 300 g "gotowego" chińskiego makaronu 
  • 150 g pieczarek
  • 4 dymki 

Sposób przygotowania:

 

Wywar wlewamy do rondla, dodajemy drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Do rondla z wywarem dokładamy główki kapusty przecięte na połowy, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Zupę podajemy w małych miseczkach - nalewamy do każdej wywar z makaronem i warzywami, na wierzchu układamy plasterki  dymki.